Miód to prawdziwy dar natury – ceniony za prozdrowotne właściwości, wyjątkowy aromat i szerokie zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. Czasami podczas zakupu miodu możecie zauważyć na jego powierzchni lub ściankach słoika jasne smugi czy nalot. Może to wzbudzić niepokój i pytania: czy miód jest nadal dobry? Co oznacza ten biały osad? W tym artykule rozwiewamy wątpliwości.
Wykwity to naturalnie występujące zjawisko widoczne jako białawy osad lub smugi, przypominające szron. Pojawiają się one na powierzchni miodu lub przy ściankach naczynia. Czasami przybierają formę drobnych kryształków. Są one wynikiem procesu krystalizacji, kiedy to glukoza gromadzi się w określonych miejscach. Choć mogą wyglądać nietypowo, nie są wadą – wręcz przeciwnie, świadczą o wysokiej jakości miodu, jego naturalnym pochodzeniu oraz o tym, że nie był on podgrzewany do wysokich temperatur.
Wykwity powstają, gdy w trakcie rozlewania miodu do słoików uwięzione zostają w nim drobne pęcherzyki powietrza, a jednocześnie rozpoczyna się proces krystalizacji. Kryształki glukozy łączą się z tymi pęcherzykami, a w miarę jak miód twardnieje, nie wszystkie pęcherzyki zdążą się wydostać na powierzchnię. Efektem tego są właśnie białe smugi i naloty, które można zauważyć po jakimś czasie.
Zdecydowanie tak! Obecność wykwitów to naturalne zjawisko i nie wpływa negatywnie na wartość odżywczą ani zdrowotną miodu. Jedyne, co ulega zmianie, to wygląd. Miód z wykwitami wciąż nadaje się do jedzenia, gotowania, wypieków czy stosowania w pielęgnacji.
Choć biały nalot nie jest niczym złym, niektórzy wolą go usunąć ze względów estetycznych. W takim przypadku można delikatnie podgrzać miód w kąpieli wodnej – temperatura nie powinna przekroczyć 40°C, aby nie zniszczyć cennych enzymów. Po upłynnieniu miodu można usunąć pianę, która może się pojawić na jego powierzchni.
Białe wykwity, które pojawiają się na miodzie, są całkowicie naturalne i nie stanowią zagrożenia. To oznaka, że mamy do czynienia z prawdziwym, nieprzetworzonym miodem prosto z pasieki. Krystalizacja i osad są dowodem jego autentyczności i zachowanych właściwości biologicznych.