Zdrowe przepisy na lemoniadę z miodem akacjowym!
Domowa lemoniada to królowa letnich napojów. A jeśli zamiast cukru użyjesz miodu – dostajesz nie tylko słodycz, ale też naturalne właściwości prozdrowotne. Dziś przygotowaliśmy dla Ciebie trzy wyjątkowe przepisy na lemoniadę z miodem akacjowym, które możesz przygotować w kilka minut. Każdy ma inny smak – wybierz swój ulubiony!
Klasyczna lemoniada z miodem
Składniki:
4 duże cytryny
1 litr zimnej wody
3–4 łyżki miodu akacjowego
kostki lodu
plasterki cytryny do dekoracji
Przygotowanie:
1. Wyciśnij sok z cytryn przez sitko.
2. Miód rozpuść w odrobinie ciepłej wody.
3. W dużym dzbanku połącz sok, miód akacjowy i wodę. Wymieszaj.
4. Podawaj z lodem i plasterkami cytryny.
Lemoniada z miodem i miętą
Składniki:
3 cytryny
garść świeżej mięty
3 łyżki miodu akacjowego
800 ml zimnej wody
kilka kostek lodu
Przygotowanie:
1. Zalej miętę wrzątkiem (ok. 100 ml), odstaw na 10 minut i przecedź.
2. Wyciśnij sok z cytryn i wymieszaj z naparem z mięty.
3. Dodaj miód akacjowy i mieszaj, aż się rozpuści.
4. Dopełnij zimną wodą i dodaj lód.
Lemoniada z miodem i imbirem
Składniki:
3 cytryny
ok. 2 cm korzenia imbiru (starty)
3 łyżki miodu akacjowego
1 litr wody (część może być gazowana)
plasterki imbiru i cytryny do dekoracji
Przygotowanie:
1. Starty imbir zalej szklanką gorącej wody i odstaw na 10 minut.
2. Przecedź napar, dodaj miód akacjowy i sok z cytryn.
3. Dopełnij zimną wodą i dobrze wymieszaj.
4. Podawaj z kostkami lodu i dekoracją.
Na koniec – mała podpowiedź:
Każdy z tych przepisów możesz łatwo modyfikować – dodając np. limonki, wodę kokosową, owoce sezonowe (truskawki, borówki), czy odrobinę sody oczyszczonej dla musującego efektu. My zaproponowaliśmy Wam miód akacjowy ponieważ jest płynny i delikatny w smaku, jednak możecie użyć miodu, który akurat macie w domu. Do domowych lemoniad także świetnie sprawdzi się miód lipowy, miód faceliowy, miód wielokwiatowy i miód rzepakowy!