Grillowane mięso w miodowej marynacie

Już niedługo zaczyna się ulubiony czas w Polsce - sezon grillowy. Jest to czas, kiedy spotykamy się z rodziną i przyjaciółmi, by wspólnie celebrować ciepłe dni i wieczory. Jeśli szukasz pomysłu na coś wyjątkowego – ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę! Soczyste mięso w miodowej marynacie to połączenie słodyczy, lekkiej ostrości i aromatu przypraw, które rozpieszcza kubki smakowe i znika z talerza szybciej, niż się pojawiło.

Składniki:
(na ok. 1 kg mięsa – karkówka, polędwiczki wieprzowe, kurczak lub żeberka)

Do marynaty:
3 łyżki miodu (polecam nawłociowy – nada lekko ziołowy, głęboki aromat)
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki musztardy (najlepiej francuskiej lub delikatesowej)
3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka tymianku lub rozmarynu
sól i pieprz do smaku
sok z połowy cytryny (dla przełamania słodyczy)

Sposób przygotowania:

Przygotuj marynatę: w dużej misce połącz wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj.

Mięso pokrój na średniej wielkości plastry lub kawałki (w zależności od rodzaju).

Zamarynuj: włóż mięso do marynaty, dokładnie obtocz i odstaw na minimum 2–3 godziny do lodówki (najlepiej na całą noc – będzie jeszcze bardziej aromatyczne).

Grilluj: rozgrzej grill i piecz mięso po kilka minut z każdej strony, aż ładnie się zarumieni i będzie dobrze wypieczone. Uważaj, by nie spalić miodu – może się szybko karmelizować!

Podawaj: z grillowanymi warzywami, świeżą sałatką lub chrupiącym pieczywem.

Wskazówka:
Na ostatnie 2 minuty grillowania możesz posmarować mięso dodatkową porcją miodu nawłociowego – stworzy błyszczącą, złocistą glazurę, która wygląda i smakuje obłędnie.

Połaczenie mięsa w marynacie miodowej i przrządzenie go na grillu to idealny pomysł, który na pewno zasmakuje naszym jabliższym!